2020 CotY Award Commercial Remodel Winner Story: Nilsen Eyecare

2020 CotY Award Commercial Remodel Winner Story: Nilsen Eyecare

We are proud to announce we won three National Association of the Remodeling Industry (NARI) 2020 Contractor of the Year (CotY) Awards: Organizational Remodel, Commercial Remodel and Kitchen over 100,000. On our blog, we’re sharing the story behind the projects. Also make sure to check out the CotY Awards feature in the January 2021 issue of RHome.

The Story

A locally owned eye care business, Nilson Eye Care, was looking to refresh their look after 20 years. We focused on the entry, reception, optical retail and optician work space where customers enter, spend time waiting and browsing, and get a first look at the business.

 

The view from the front door before

The Wish List

Just like with our residential customers, we start our commercial projects by discussing what our clients like and want to change about their current spaces. This time, the client was looking for a big refresh.

Coffee bar area before

List of Changes

  • A feature wall so that on entry there was something pleasant to look at
  • New flooring
  • A more attractive reception area
  • Better lighting
  • A waiting area that was more than just a few chairs and could potentially be used on busier days when all of the work stations were being used
  • Keep the flow for the opticians, people waiting for exams, shoppers and those waiting at reception
  • Most important—expand the retail space and offerings

 

Reception area before

Floor Plan Before and After

Before:

Floor plan before

 

We removed a small unused break room in one corner. For structural reasons one wall of it needed to remain so the new plan had top include it.

 

After:

Floor plan after

 

The New Design

From front door after

 

Look at that reveal! We placed an accent wall at the far side of the room, opposite the entry door. It is solid MDF laser-cut in a cool, relaxing wavy pattern.

 

The old cherry store fixtures were replaced with new updated display cases and mirrors. The carpet was replaced with LVP in a mid tone to keep it bright but not show dirt easily. We also replaced the ceiling lights with led ceiling tiles for brighter, more universal lighting.

 

Reception area after

We replaced the dated granite counter top at the reception desk, along with the sconce lights behind the desk.

 

Coffee bar after

To the left of the entry a bistro height counter (a.k.a. coffee bar) with two stools serves as a waiting area and doubles as extra work space for the opticians. What a fun project and dramatic reveal!



Kathy Corbet Interiors is thrilled to be featured in the upcoming book Inspired Interiors. Browse some of our most beautiful spaces alongside the work of other leading interior designers and start imagining your dream home.